GESCHIEDENIS HOUTTUINEN 32

In dit prachtige monumentale pand uit 1790, dat vroeger in gebruik was als Arsenaal van het Korps der Pontonniers van het Nederlandse leger, is sinds april 2022 ‘Rebel Rebel’ gevestigd.

De Pontonniers (bruggenbouwers) hadden hun houtopslag in het Arsenaal aan de Houttuinen. De Pontonnierskazerne was gevestigd aan Buiten Walevest 15. De Pontonniers waren de bruggenbouwers van de landmacht. In 1866 kreeg het korps beschikking over dit vroegere hospitaal van de vestingartillerie. Het korps Pontonniers en Dordrecht zijn ca. 350 jaar met elkaar verbonden tot het korps de kazerne verliet in 1952.

Het plein waarop Rebel Rebel haar terras heeft, heette in de 18e eeuw De Molenstenen, bij Kraan Rodermonde. Met behulp van de kraan werden hier molenstenen overgeladen. De kraan stond er tot 1872, het plein hoort tegenwoordig bij de Houttuinen. Het pleintje bij de Houttuinen is niet zomaar een pleintje. Er liggen enorme molenstenen, er ligt een anker en een giraf kijkt uit over de rivier. Samen vertellen ze het verhaal van deze oer-Dordtse plek.

De straat die tegenwoordig Houttuinen heet, maakte ooit deel uit van de kade langs de Nieuwe Haven die na het afbreken van de stadsmuur rond 1430 kon worden aangelegd. De stadsmuur liep langs de Houttuinen. Sinds de middeleeuwen werden houttuinen (houtopslagplaatsen) steeds vaker gevestigd in de omgeving van de Grote Kerk, Grotekerksbuurt en de Nieuwe Haven.

Het anker werd ooit door transportbedrijf Van der Wees toevallig opgehaald uit het Hollandsch Diep. Het belandde op de schroothoop. Maar wat is een handels- en waterstad zonder anker op de kade?. Dat vond een directielid van Van der Wees ook en hij liet het anker een kleine twintig jaar geleden op het pleintje plaatsen. De gemeente gedoogde deze spontane actie en dus ligt het tot op de dag van vandaag op de kade en het terras van Rebel Rebel.

Henk Visch, de Eindhovense kunstenaar die De Giraffe ontwierp heeft talloze kunstwerken gemaakt. Waarom hij De Giraffe in Dordrecht maakte? Dat is een eerbetoon aan Cees Buddingh’, een Dordts dichter, prozaïst en vertaler. Henk bewondert hem al heel lang en in 1966 schreef Cees een gedicht over een giraf.

Maar waarom op deze plek? Henk vertelde dat er in 1995 een terras op de plek van De Giraffe stond. Het leek Henk een prachtig idee als er tussen de etende en drinkende mensen ook een dier was; een giraf kan dan zijn maaltijd uit de boom op het pleintje halen.

Dat is niet de enige reden van De Giraffe; er is ook nog een verwantschap met de Grote Kerk. Als men aan de overkant van het water staat, kun je de contour van het kunstwerk vergelijken met de contour van de kerk.

VOLG ONS OP FACEBOOK EN INSTAGRAM!

RESERVEREN

OPENINGSTIJDEN

Maandag gesloten
Dinsdag 12.00 – 22.00 uur
Woensdag 12.00 – 22.00 uur
Donderdag 12.00 – 22.00 uur
Vrijdag 12.00 – 24.00 uur
Zaterdag 10.00 – 24.00 uur
Zondag 10.00 – 22.00 uur

CONTACT

Rebel Rebel Vegan Cafe

 Houttuinen 32
3311 CE Dordrecht 

reserveren @ rebelrebelcafe.nl
T 06 51 – 53 82 25